fbpx

SCT. MIKKELS KIRKE

SCT. MIKKELS KIRKE

OFFICIEL ÅBNING

Fredag den 8.november 2024 kl. 16.30-18.00 i Sct. Mikkels Kirke.

Åbningstalere:

Formand for foreningen Kunst og Kirker Per Thuesen.
Viceborgmester Jane Dahl, Slagelse Kommune.
Provst Stefan Torbjørn Lamhauge Hansen.

Alle er velkomne

Sct. Mikkels Kirke er opført i tysk gotisk stil og er dateret til år 1333. Det store kirkerum måler 36 gange 20 meter. Hovedskibet munder ud i en femsidet polygon bag koret mod øst, hvor krucifikset, der er fra omkring år 1500, står på alteret foran de tre høje glasmosaikker, der viser henholdsvis Jesu indtog i Jerusalem, Jesu korsfæstelse og Jesu himmelfart.
Døbefonten og prædikestolen er med al sandsynlighed fremstillet i samme værksted i årene 1610-1614. De er udsmykket med forskellige bibelske motiver og historier fra både Det Gamle og Det Nye Testamente. Rundt om i kirken, i både hoved- og sideskibe og vå- benhus, er der opstillet 25 gravsten og mindetavler. Tårnet er fra 1400-tallet, og kirken gennemgik en større renovering i 1873-1876. Kirken har fire fungerende klokker, hvoraf den ældste er fra 1350.
Det store orgel er netop ved at være færdig med en renovering og udbygning. Træet i orglets facade er fra det gamle Antvorskov Kloster, og designet på orglet illustrerer ærkeenglen Michael. Ærkeenglen ses også i kamp med dragen som en statue i et springvand nord for kirken. Statuen er fra 1933 og er renoveret i 2016.

Sct. Mikkels Kirke, Rosengade 4A, 4200 Slagelse

VI HÅBER, AT MANGE VIL BENYTTE ANLEDNINGEN TIL AT KØRE RUNDT OG BESØGE DE 15 KIRKER FOR AT OPLEVE KUNSTEN, KIRKERNE OG ALLE FORTÆLLINGERNE.

BOESLUNDE KIRKE

BOESLUNDE KIRKE

Program

10.00 – 16.00: Udstilling – Gratis kaffe/te og kage.

10.00 – 16.00: Udstilling Gratis kaffe/te og kage.
13.00 – 13.20: Lille koncert Organist Lars Klit.
13.00 – 13.30: Fortælling Fortælling om kirken og dens historie. Fortæller: Bo Hartmann.

Sagnet fortæller, at trolden Borg ikke kunne lide, at man byggede en kirke på hans banke, Borgbjerg Banke, og derfor rev han den ned om natten. Men de lokale genopbyggede kirken flere gange, indtil de vedtog at flytte kirken over på den anden side af Sønderupvej. Boeslunde Kirke er en af egnens yngste landsbykirker, kun omkring 700 år. Et lille stykke kampestensmur i sydvæggen stammer fra den tidligere stenkirke på stedet og er formentlig et par hundrede år ældre. Er Boeslunde kirke end ung af alder, så er den til gengæld egnens største landsbykirke. Den er i næsten ren gotisk stil og særpræget på grund af det toskibede, relativt lavlavloftede kirkerum, der er dækket af 8 smukke hvælv. Kirken er påbegyndt omkring 1300 og siden blevet udvidet i etaper, indtil den nåede sin nuværende størrelse omkring 1450.
En væsentlig årsag til, at kirken er blevet så stor, er helligkilden Hellig Kors Kilde, nord for kirken. Den var en meget besøgt helligkilde i middelalderen, og det berettes, at mange syge er blevet helbredt ved at drikke af dens vand og vaske sig med det. Vandet var for datidens forhold meget rent, men størst virkning har det nok haft dengang som i dag, at de syge troede, at Gud ville gøre dem raske.

Boeslunde Kirke, Kirkestræde 9, 4242 Boeslunde

NIELS OMANN

NIELS OMANN

JEG ARBEJDER FIGURATIVT – OFTE MED MENNESKER I MOTIVET, MEN IKKE PORTRÆT. JEG ER FASCINERET AF SKÆVE VINKLER OG BESKÆRINGER SAMT AF SKYGGER. VÆRKERNE ER AKRYLMALERIER. JEG BLANDER FORSKELLIGE MALETEKNIKKER OG ER FOKUSERET PÅ, AT BILLEDET HAR UDTRYK OG NERVE.

BENTE BROSBØL HANSEN

BENTE BROSBØL HANSEN

JEG ER UDDANNET POTTEMAGER 1982. JEG HÅNDDREJER MINE VASER OG SKÅLE OG DEKORERER MED GEMETRISKE MØNSTRE, JEG ARBEJDER MEGET MED AT FÅ FORM OG MØNSTER TIL AT GÅ OP I EN HELHED. JEG ER DANMARKSMESTER, NORDISKMESTER OG VERDENSMESTER I FRIHÅNDSDREJNING..

SØREN BÆKKEL

SØREN BÆKKEL

JEG SKABER MINE SKULPTURER I SKROTMETAL OG MIT MÅL ER ALTID AT FANGE EN BEVÆGELSE. JEG SYNES DER ER NOGET FINT I AT NOGET SOM SKULLE HAVE VÆRET SKROTTET FÅR EN NY CHANCE, ET NYT LIV!

INGER MEHLUM

HENNING ELVING

ELVING HAR SIDEN 70-ERNE ARBEJDET MED UDGANGSPUNKTET I DEN KLASSISKE TORSO. HANS BRONZESKULPTURER ER SKABT I EN DIGTERISK SFÆRE, HVIS SÆRPRÆGEDE OG INDIVIDUELLE UDTRYK GIVER SIG TIL KENDE I FIGURERNES LINIE- OG FORMSPROG.

FLAKKEBJERG KIRKE

FLAKKEBJERG KIRKE

Program

10.00 – 16.00: Udstilling – Gratis kaffe/te og kage.

10.30 – 11.30: Gudstjeneste – Sognepræst Elisabeth Ravn Bolin.
11.30 – 16.00
: Udstilling – Gratis kaffe/te og kage.

Den hvidkalkede Flakkebjerg kirke er beliggende i det nordvestlige hjørne af Flakkebjerg landsby.
Kirke er bygget i ca år 1100, med romansk kor og skib. Sengotiske tilbygninger fra ca .år 1500, som sakristi ved korets nordside, tårn mod vest og mod syd et kapel, der nu er våbenhus ved skibets nordside er der et ligkapel fra ca år 1900,samt endnu et fra 1925.
Den næsten fuldt bevarede romanske kirkebygning, har en meget skæv grundplan (det ses indenfor). Kirken er udsmykket med kalkmalerier.

Flakkebjerg Kirke, Snekkerupvej 2, Flakkebjerg, 4200 Slagelse

KIRSTEN FYHN

KIRSTEN FYHN

I KIRSTEN FYHNS FARVEGLADE BILLEDER INVITERES VI IND BAG MURENE TIL EN MOSAIK AF MANGFOLDIGHED AF MENNESKER, DER LEVER DERES LIV – I TRÆDEMØLLEN ELLER I LIVETS SMÅ OASER, HVOR LIVET LEVES PÅ GODT OG ONDT – ELLER DET MIDT I MELLEM.

JOHN KHAN

JOHN KHAN

TREDIMENSIONELLE SKULPTURER I METALTRÅD SIDEN 1994. FORMGIVNING OG FASCINATIONEN FOR URO OG BALANCE. SKABER RUMLIGHED VED AT TEGNE 3D MED TRÅDEN. HÆNGENDE OG STÅENDE VÆRKER I KOBBER-, MESSIN-, JERNTRÅD OG ANDET GODT. INSTALLATIONER OG LEGENDE KREATIVITET I BEVÆGELSE!

GERLEV KIRKE

GERLEV KIRKE

Program

10.00 – 16.00: Udstilling – Gratis kaffe/te og småkager. Der serveres gratis pølser i tidsrummet 12.00 – 13.00

10.00 – 16.00: Udstilling – Gratis kaffe/te og småkager. Der serveres gratis pølser i tidsrummet 12.00 – 13.00

Gerlev Kirke ligger midt i Gerlev By, ca. 6,5 km syd for Slagelse. Kirken er primært omgivet af bebyggelse og marklandskaber.
Gerlev Kirke er opbygget i 1100-tallet og har masser af historie af byde på. Gerlev Kirke har i starten været kapel for Slotsbjergby Kirke, som var hoved sogn. Den romanske kirke består af kor og skib. I den gotiske periode opførte man 4 tilbygninger i form af et sakristi (Præsteværelse), 2 våbenhuse og et tårn mod vest.
Det er Gerlev Kirke mest er kendt for er kalkmalerierne som er en fantastisk oplevelse at se. Kalkmalerierne i kirken blev restaureret i 2016, hvor restaureringen blev gennemført på lidt over seks måneder.

Gerlev kirke, Falkensteenvej 2A, 4200 Slagelse

SIDSE FRIIS

SIDSE FRIIS

NÅR ET NYT BILLEDE SKAL FREM, HÆNGES PAPIRET OP PÅ ENDEVÆGGEN. DER ARBEJDES PÅ VÆRKERNE UNDER INDFLYDELSE AF DEN VIRKELIGE VERDEN. JEG PRØVER AT SKABE EN MODVÆGT TIL VERDENS RÆDSLER. BILLEDERNE FÅR ET UDTRYK, DER RAMMER DET BLØDE OG KOMPLEKSE, DET DRØMMENDE, DET FANTASI ÅBNENDE RUM.

LISBETH SKYTTE CHRISTIANSEN

LISBETH SKYTTE CHRISTIANSEN

JEG ARBEJDER EKSPERIMENTELT MED MATERIALETS UDTRYKSKRAFT. BLANDER LER OG PORCELÆN MED METALOXYDER, SAND OG JORD FRA HELE VERDEN OG BENYTTER FORSKELLIGE BRÆNDINGSTEKNIKKER. ALT ER UNIKA OG UFORÆNGELIGT.

GUDUM KIRKE

GUDUM KIRKE

Program

10.00 – 16.00: Udstilling – Gratis vin og læskedrik.
12.00 – 12.30: Rundvisning – Rundvisning i kirken.
13.30 – 14.00: Koncert – Evergreen koret synger under ledelse af Henning Vilén.

10.00 – 16.00: Udstilling – Gratis vin og læskedrik.
12.00 – 12.30: Rundvisning – Rundvisning i kirken.

Gudum Kirkes beliggenhed ved Gudum å, er ganske usædvanlig. Hvor næsten alle landets godt 2300 kirker ligger højt i landskabet, er Gudum Kirkes beliggenhed her historisk betinget.
Stednavnet Gudum kan oversættes til ”Guds Hjem” eller ”stedet, hvor Guderne hører til/bor, og hvortil der er knyttet en særlig kult”. På dette sted har der nemlig langt før den nuværende kirke blev opført, været offerplads for den – dengang – store boplads ved åen.
Senere kom en trækirke på stedet – vi er før 900-tallet – og så fulgte den første kirke i romansk stil, bygget af marksten, sidst år 1000-tallet. Våbenhus og tårn står cisterciensermunkene fra Sorø for, nu i gotisk stil.
Tårnets kamtakker har en sjov historie, som vi gerne fortæller
om ved en rundvisning!
I kirkemuren findes mod nord den meget særegne, bevaringsværdige Grangieport – hvortil der er en historie, værd at fortælle.
Indvendig er altertavlen fra år 1591, i ”højrenæssance”, omkranset af akantusblade og i det tredelte fodstykke ses Veronikas svededug og to engle med skriftbånd: ”Respice in faciem Christi tui”. ( se i din Faders åsyn ). Krucifikset over korbuen er i sen gotisk stil, fra omk. år 1500, i en lidt komisk udførelse!

Gudum Kirke, Leragervej 4A, Gudum, 4200 Slagelse

SUSANNE FLODGAARD

SUSANNE FLODGAARD

SUSANNE FLODGAARDS VÆRKER ER ÆSTETISKE OG POETISKE. DET, HENDES HÆNDER SKABER ER ALTID UDTRYK FOR EN AFDÆMPET ÆSTETIK UNDEN LARM, EN SÆRLIG FIN SKØNHED, FREMKOMMET VED VEDHOLDENDE ARBEJDE. VÆRKERNES FORMSPROG, SYMBOLIK OG FARVEHOLDNING ER KARAKTERISTISKE FOR HENDES KUNST.

HENNING ELVING

HENNING ELVING

ELVING HAR SIDEN 70-ERNE ARBEJDET MED UDGANGSPUNKTET I DEN KLASSISKE TORSO. HANS BRONZESKULPTURER ER SKABT I EN DIGTERISK SFÆRE, HVIS SÆRPRÆGEDE OG INDIVIDUELLE UDTRYK GIVER SIG TIL KENDE I FIGURERNES LINIE- OG FORMSPROG.

HYLLESTED KIRKE

HYLLESTED KIRKE

Program

10.00 – 16.00: Udstilling

10.00 – 16.00: Udstilling

Kirken er opført på en flad forhøjning i byen. Den består af romansk kor og skib opført i første halvdel af 1100-tallet i rå og kløvede kampesten, og med 4 senmiddelalderlige tilbygninger i munkesten: korforlængelse, sakristi, tårn og våbenhus. I løbet af 1400-tallet er kirkens bjælkeloft udskiftet med hvælv, i skibet såkaldte stjernehvælv. Bygningen pudset og hvidkalket ude og inde. Kirken har en flot altertavle fra 1594 med brogede farver og forgyldninger. I midten et nadvermaleri. Herunder nadverordene, og på hver side 3 bibelvers. Desuden topstykke med inskriptioner, og bundstykke med våbenskjold for Kund Rud (1556-1611). På alteret har tidligere ligget “Hyllested Kirkes Gradual” fra 1699 og kaldet Kingos Salmebog. Salmebogen (gradualet) blev gen fundet i præstegårdens arkiv i 1984. Prædikestolen er fra 1605 og med sekskantet “himmel”. På to af prædikestolens storfelter er reliefskårne våbenskjold over navnene Korfies Ulfeld og fru Elsse Brockenhuus. (Lensmand over Korsør Len 1597-1605). Alterkalken er helt tilbage fra 1555 med flotte indgraveringer. Alterstagerne og dåbsfadet er fra o. 1650. Kirken har 2 klokker. Den største omståbt i 1666 (under Frederik d. 3.). Den mindste fra 1656 er omstøbt i 1826. Tårnuret er omtalt i 1661 som “sejerværk”. Dette er ombygget og istandsat adskillige gange, inden uret blev elektrificeret i 2010.
I Hyllested Kirke blev salmediger, lektor B.S. Ingemann viet til sin Lucie f. Mandix, den 30. juli 1822 af kirkens præst Thomas Galskjøt, som var onkel til Lucie.

Hyllested kirke, Venslevvej 1, 4261 Dalmose

MARIE KLUST

MARIE KLUST

MARIE KLUST ER EN FIGURATIV KUNSTMALER AF TJEKKISK AFSTAMNING, SOM BESKÆFTIGER SIG MED EMNER, SOM ER BÆRENDE FOR VORES LIV: NATUR, FAMILIE, KULTUR OG IDEOLOGI. FORMÅLET ER AT SKABE EN DEBAT SAMT IGANGSÆTTE TANKER OM VORES LIVSVÆRDIER.

HELGE VOLDBJERG

HELGE VOLDBJERG

HELGE VOLDBJERG MENER, AT STÅLET UDTRYKKER STYRKE, RÅHED, YNDEFULDHED, ELEGANCE OG LETHED. HAN ER UDLÆRT KLEJNSMED OG ER MEGET GLAD FOR AT ARBEJDE MED STYRKEN OG MANGFOLDIGHEDEN I STÅLET. HANS VÆRKER ER PRIMÆRT RELIEFFER OG SKULPTURER UDFØRT I RUSTFRIT STÅL.

HØVE VALGMENIG-HEDSKIRKE

HØVE VALGMENIGHEDSKIRKE

Program

10.00 – 16.00: Udstilling – Gratis kaffe/te, saftevand og kage.

09.00 – 10.00: Gudstjeneste – Sognepræst Nikolai Wessel.
10.00 – 16.00: Udstilling – Gratis kaffe/te, saftevand og kage.

Høve valgmenighed er en fri og åben menighed i Den danske folkekirke, og vi har et stærkt sammenhold i valgmenigheden, hvor medlemmerne er den “store” familie!
Høve Valgmenighedskirke blev indviet den 8. februar 1880, og kirkens navn Filadelfia betyder broderkærlighed. Det var de stærke grundtvigianere, der stod bag dannelsen af Høve Valgmenighed i 1879. Og fællesskabet byggede den gang som nu på N.F.S. Grundtvigs tanker om frihed i tanke, tale og tro.
Andreas Bentsen fra Vallekilde, der blandt meget andet stod bag 11 kirkebygninger i Danmark, var arkitekt og bygmester på kirken. Kirkens kor og apsis blev tilbygget i 1909. Frescomaleriet omkring korbuen og i selve koret blev malet af Niels Skovgaard i 1910-11, og det er senest restaureret af Nationalmuseet i 2019. Reliefferne på prædikestolen er udført af billedskærer Bruno Hansen fra Stevns. Alteret, der er fra 1930, er fremstillet af snedker Dael i Slagelse af træ fra Fregatten Sjælland. Døbefonten er af bornholmsk granit og er nyromansk stil.

Høve Valgmenighedskirke, Sorø Landevej 306A, 4261 Dalmose

JEPPE NEDERGAARD

JEPPE NEDERGAARD

JEG ER FASCINERET AF MENNESKET OG DE SIGNALER DER OPSTÅR IMELLEM OS. FOR MIG ER DET VIGTIGT AT SKABE EN STEMNING UDEN FOR RAMMEN. OFTE ENDER MINE VÆRKER SOM ET SPEJL, HVORI JEG KAN GENKENDE MINE EGNE FYSISKE SÅVEL SOM PSYKISKE TRÆK.

INGER ODGAARD

INGER ODGAARD

MINE SKULPTURER ER HÅNDSTRIKKEDE I FORSKELLIGE TEKSTILE ATERIALER. JEG ARBEJDER PP EN SERIE NYE VÆRKER, DER HEDDER "NEW SKIN". HER MØDES DET HÅRDE OG DET BLØDE, DET ÅBNE OG DET LUKKEDE. DER TILFØJER JEG HÆKLEDE TEKSTILER FORMER TIL DE HÅRDE SKULPTURER OG SKABER OVERGANGE.

KIRKERUP KIRKE

KIRKERUP KIRKE

Program

10.00 – 16.00: Udstilling Gratis kaffe/te og kage.

10.00 – 16.00: Udstilling Gratis kaffe/te og kager.

Kirkerup Kirke ligger på en lille banke i den østlige del af Kirkerup.
Efter sagnet skal kirken være bygget af to jomfruer, som boede på Skovgaard, af hvilken den ene hed Jytte og blev begravet under alterfoden. Kirken er oprindelig en romansk kampestensbygning fra ca. 1150. Mod øst er koret og bagved ligger sakristi bygget i munkesten fra senere middelalder (1450-1500).
Kirkens tårn er bygget i 1849 i nygotisk stil under Carl de Neergaard, Gunderslevholm. Tårnet danner den vestlige del af kirken.
Stolværket i kirken er fra ca. 1590 og kirken har 150 siddepladser.
Kirkens altertavle er udført i eg med to korintiske søjler af Chr. Holfeldt fra 1740. Prædikestolen er fra 1593 i fem fag, egetræsbemalet, renæssance, doriske søjler med udsmykkede indskæringer.

Kirkerup Kirke, Esholtevej 2A, Kirkerup, 4200 Slagelse

DANIEL BROPHY

DANIEL BROPHY

DANIEL BROPHY I A FINE ARTIS WORKING IN THE MIXED MEDIA FORM. HE PAINTS FANTASY WORLDS, THE URBAN ENVIRONMENT, AND CHARACTERS IMERSED IN CREATIVE PROJECTS, OFTEN IN SMALL ROOMS.

ANNE HONORÉ

ANNE HONORÉ

JEG UDFORDRER FORSKELLIGE MATERIALER: PAPIR, PIL, BARK, TANG OG ANDRE NATURMATERIALER. JEG ER I DIALOG MED MATERIALET HELT NED I DETALJEN. MANGLER NOGET ELLER ER DER FOR MEGET? OFTE RESULTERER DET I POETISKE, LYSE, OG LETTE ARBEJDER.

KIRKE STILLINGE KIRKE

KIRKE STILLINGE KIRKE

Program

10.00 – 16.00: Udstilling.
15.00 – 15.30: Koncert – Minikoncert med kirkens voksenkor.

9.00 – 10.00: Gudstjeneste – Sognepræst Morten Brøgger.
10.00 – 16.00: Udstilling.

Den ældste del af Kirke Stillinge Kirke stammer fra den store kirkebygningsperiode i 1100-tallet. Kirkens mure er af kampesten, men da der også er anvendt teglsten, tyder det på, at kirken er opført ret sent i den romanske periode.
Af den oprindelige bygning er kun skibet bevaret. I tiden omkring 1400 er et nyt kor opført i samme bredde som skibet.
I selve kirken forefindes der kalkmalerier fra mindst fem forskellige perioder. Det ældste billede på korets nordvæg er fra ca. 1400-tallet.
Kirkens altertavle er et Roskilde-arbejde fra 1602. I den meget store altertavle er indsat nogle fine træskærerarbejder fra ca. 1480. Altertavlen er desuden forsynet med en del skriftsteder og med de ti bud på tre sprog: danske, tysk og latin.

Kirke Stillinge Kirke, Stillingevej 55, 4200 Slagelse

MOGENS SJØGÅRD

MOGENS SJØGÅRD

OLIEMALERI, AKVAREL. FØDT 1951. UDSTILLET SIDEN 1981 I DANMARK, NORGE, FÆRØERNE OG TYSKLAND. MEDLEM AF KUNSTNERGRUPPEN "LANDMALERNE". NATUREN OG LANDSKABET, VEJRET, ÅRSTIDERNES SKIFTEN ER DET ALTID TILBAGEVENDENDE UDGANGSPUNKT FOR MINE MALERIER. MOTIVERNE ER HENTET FRA DET HJELIGE, DE LANGELANDSKE KYSTER, OG FRA REJSER I DET NORDISKE.

MARIANNE RING

MARIANNE RING

TIL DENNE UDSTILLING HAR JEG VALGT AT ARBEJDE MED SKÆBNER OG TEMAER FRA BIBLEN. MENNESKER, NÅR VI UDSATTE, MODIGE, SÅRBARE, TRODSIGE, LYTTENDE, LUKKEDE – ENDNU VED JEG IKKE HVAD ARBEJDER FØRER MED SIG, MEN TEKSTEN, KIRKEN OG MIT BLIK VIL FØRER FORMEN FREM. NORMALT ARBEJDER JEG I BRONZE, MEN DENNE GANG I STENTØJ.

MICHAEL DUNK

MICHAEL DUNK

MICHAEL DUNK UDTRYKKER SIG GENNEM TEGNINGEN MED BLYANT, TUSCH, TEMPERA OG AKVAREL. BILLEDERNE ER FULDE AF SYMBOLIK, DER MED ET REALISTISK STRØG FÅR PRÆG AF COLLAGE. SCENEN ER DET OMGIVENDE SAMFUNDMED DETS MANGFOLDIGE SKÆVHEDER OG UNIKKE LIV DER LEVES.

NANA ANDERSEN

NANA ANDERSEN

MÅSKE KAN MA SIGE AT NANA ANDERSENS VÆRKER SUPPLERER SIG SELV I EN LEGENDE, SPØRGENDE UNDERSØGESE AF DET KVINDELIGE, AF AGGRESSION OG SANSELIGHED, AF DET UTRYGGE I DET HJEMLIGE, OG AT HENDES TILGANG PÅ ÉN GANG ER MELANKOLSK OG HUMORISTISK.

OTTESTRUP KIRKE

OTTESTRUP KIRKE

Program

10.00 – 16.00: Udstilling – Kaffe/te og kage.
14.00 – 14.30: Musik – Musikalsk underholdning.

9.30 – 10.00: Andagt – Sognepræst Gitte Rasmussen.
10.00 – 16.00: Udstilling – Gratis kaffe/te og kage.

Den romanske kirke er i rå og kløvet kamp regelmæssige skifter med tildannede hjørnesten. Den oprindelige murhøjde er 4,30. Norddøren er bevaret, men udvidet. Syddøren er helt tilmuret. Gotiske ændringer og tilføjelser: I 1400-tallet er kirken blevet overhvælvet. Koret har almindeligt gotisk krydshvælv med ret flade kapper. Skibets krydshvælv er yngre. Tårnet er af munkesten med ret smal, spids tårnbue. Våbenhuset er af kamp- og munkesten.

Kirkens ejerforhold
Ottestrup Kirke omtales i roskildebispens jordebog omkring 1370. I 1684 fik justits- og kanceliiraad Poul Nielsen (Rosenpalm) jus patronatus til kirken. I 1755 ejedes den af kommerceraad Anders Kellinghuusen til Ødemark. Omkring 1800 erhvervedes den af H.H. Eickstedt, der lagde den ind under Store Frederikslund (Kindertofte sogn). I 1918 overgik kirken til selveje.

Kalkmalerierne
Kalkmalerierne i Ottestrup kirke er blevet til i sengotisk tid fra 1400-1525. Skibets malerier er af Vinderslevmesteren (ca. 1500). Korets malerier er af Kongstedmaleren fra ca. 1430-40.. Kalkmalerierne findes i skibets og korets hvælvinger og på tårnbuens underside. De blev afdækket i 1905 og restaureret i 1908 af Eigil Rothe. Senest restaureret i år 2000.

Ottestrup Kirke, Ottestrupvej 4A, 4200 Slagelse

ANNETTE SJØLUND

ANNETTE SJØLUND

BILLEDKUNSTNEREN ANNETTE SJØLUND AREJDER I ET VÆLD AF MEDIER OG MATERIALER. MEN VÆRKET HÆNGER SAMMEN, OG DER ER ET HOVEDTEMA, DER GÅR IGEN. DET ER NATUREN. NATUREN I BREDESTE FORSTAND. DYR OG PLANTER OG DE MINDSTE MIKROBER. OG MENNESKET. MEDLEM AF BKF, KKS OG TEGNERFORBUNDET AF 1919.

RIKKE LAURSEN

RIKKE LAURSEN

SKULPTURERNE FORMES I HÅNDEN OG BYGGES LANGSOMT OP VED BRUG AF PØLSEMETODEN. "BLADENE" PÅ SKULPTURERNE ER ALLE FINGERFORMEDE OG BEARBEJDEDE, INDTIL DE ER PAPIRTYNDE, HVOREFTER NOGLE BLIVER HÅNDGLASEREDE MED EN PENSEL. RIKKE HAR LAVET KUNST I 20 ÅR, OG HAR VÆRET SELVSTÆNDIG KERAMIKER SIDEN 2019.

SCT. PEDERS KIRKE

SCT. PEDERS KIRKE

Program

10.00 – 16.00: Udstilling – Organist spiller dæmpet musik. Ikke faste tider.

10.00 – 11.00: Gudstjeneste – Sognepræst Thomas Feddersen.
11.00 – 16.00: Udstilling – Organist spiller dæmpet musik. Ikke faste tider.

Sct. Peders Kirke er den ældste endnu bevarede kirkebygning i Slagelse, og den blev opført i begyndelsen af 1100-tallet. Går man en tur rundt om kirken, kan man se store dele af de oprindelige sten i kirkeskibet.
Slagelses aldrig officielt kanoniserede helgen, Hellig Anders, skulle angiveligt have været præst i kirken og efter sin død i 1205 være begravet i kirkens nordre kapel, Hellig Anders Kapel.
En del af kirkens interiør stammer oprindeligt fra Antvorskov Kloster og blev tilført kirken, da klosterkirken blev nedlagt. Det gælder bl.a. døbefonten, munkestolene og træskulpturen af Skt. Dionysius ved alteret.
Koret er opført omkring år 1320, hvor stilarten blev ændret fra romansk til gotisk med højt hvælvet loft og højere spidsbuede vinduer. Kirken fik karakter af korskirke, da kapellerne blev bygget til i 1300-tallet.
I 1400-tallet blev våbenhuset opført med kamtakker og blændinger, og i 1500-tallet blev sakristiet opført i samme stil. Kirken gennemgik en større restaurering i 1956, hvor kirkens indvendige udtryk blev lysere.

Sct. Peders Kirke, Herrestræde 1A, 4200 Slagelse

LISBETH SAHL BAUDITZ

LISBETH SAHL BAUDITZ

JEG ER OPTAGET AF MENNESKER I BEVÆGELSE. MIN EGEN FAMILIE. JEG BLIVER INSPIRERET AF VORES BILLEDER OG DE HISTORIER VI FORTÆLLER TIL HINANDEN, OG JEG ER NYSGERRIG PÅ HVORDAN VI KAN FASTHOLDE VORES MINDER, INDEN DE HELT FORSVINDER.

HELLE RASK CRAWFORD

HELLE RASK CRAWFORD

DET ER BARSKE SKULPTURER,... DE STÅR STÆRKT OG MONUMENTALT I HELLE RASK CRAWFORD'S VIRKE SOM SKULPTØR SUPPLERENDE DEN MERE FABULERENDE OG HUMORISTISKE SIDE AF HENDES VIRKE, DER ER LIGE SÅ VÆGTIG. FOR MIG ER DER INGEN TVIVL. HELLE RASK CRAWFORD ER ÉN AF VORES ALLERBEDSTE, MEST FANTASIFUÆDE OG MEST VEDKOMMENDE SKULPTØRER I DAGENS DANMARK.

SKT. POVLS KIRKE

SKT. POVLS KIRKE

Program

10.00 – 16.00: Udstilling – Gratis kaffe/te og kage.
12.30 – 13.00: Koncert – Organist Simon Rasmussen.
14.00 – 14.30: Koncert – Organist Simon Rasmussen.

09.30 – 10.00: Nadvergudstjeneste – Sognepræst Lykke Fugl Wester.
10.00 – 16.00
: Udstilling – Gratis kaffe/te og kage.

Sankt Povls kirke er ikke ældre end fra 1871. Kirken blev indviet 2. Pinsedag 1871, den 29. maj og fik navnet St. Povls Kirke – opkaldt efter apostlen Paulus. Kirken afløste Sct. Gertruds Kirke nedrevet i vinteren 1863-64, da der var fare for at den ville styrte sammen på grund af dårlig stand.
Sankt Povls Kirke blev bygget 1869-1871 efter plan af professor ved Johan Daniel Herholdt, der var arkitekt, professor ved Det kongelige Akademi og kongelig bygningsinspektør. Sankt Povls Kirke blev oprindeligt tegnet og bygget med et almindeligt sadeltag og tårn. Men byens bedre borgerskab ønskede en mere prægtig kirke, der var en købstad værdig og samlede ind, så kirken fik sit nuværende spir og løgkuppel i 1925 til byens 500-års jubilæum. Ikke alle var lige begejstrede for det nye udseende.
Meget af Skt. Povls Kirkes inventar stammer fra Sct. Gertruds Kirke. Det er præ- dikestolen, stagerne på alteret, kirkens kors, lysekronerne, døbefonten og kirkeskibet ”Corsoer”.
Skibet er skænket af Korsør Sølaug i 1789. Oprindeligt var skibet kun illumineret, når døtre af sølauget blev gift, ved bisættelse af sølaugets medlemmer og i julen – senere ved alle bryllupper da der nok er søfolks blod i alle døtre fra Korsør. I dag er der lys i skibet ved alle gudstjenester.
Det særlige ved Sankt Povls kirke er, at kirken vender ”forkert” således, at indgangen ligger mod øst og alteret mod vest. Det er kun 2 kirker i Danmark, som vender på denne måde, da alteret normalvis vender mod øst, men Maribo Domkirke og Sankt Povls kirke i Korsør har fået dispensation, sådan at kirken åbner sine døre ud mod byen og ikke ”vende ryggen til”. Gågaden løber på den måde ind i kirken og ender foran alteret.

Skt. Povls Kirke, Kirkepladsen 5, 4220 Korsør

HANNE JENSEN

HANNE JENSEN

I MIN KUNST HAR LYSET OFTE HOVEDFOKUS, BÅDE I MALERI OG I BUDSKAB. NOGLE GANGE MALER JEG HELT ABSTRAKTE LANDSKABET, ANDRE GANGE INDEHOLDER DE FIGURATIVE ELEMENETER.VÆRKERNE HAR ROD I DET NORSKE LANDSKAB, SOM JEG BARE ELSKER. BUDSKABERNE HANDLER OFTE OM AT FØLGE HJERTET, VOVE LIVET OG FINDE MODET TIL AT GØRE NOGET SOM MAN MÅSKE ER LIDT BANGE FOR.

ALLAN HYTHOLM

ALLAN HYTHOLM

ALLAN HYTHOLM HAR LEVET PROFESSIONELT AF SIN KUNST FRA 1972, EFTER UDDANNELSEN PÅ DEN KONGELIGE PORCELÆNSFABRIK UDVIKLINGSAFDELING. I DAG ARBEJDER ALLAN MED STÆRKE FARVER. ALT HVAD ALLAK SKABER I LER BLIVER HÅNDDEKORERET. HAN ER LET GENKENDELIG PÅ SINE SPECIELLE PROFILER, TODELTE ANSIGTER PÅ VASER, KRUKKER OG FIGURER.

SØNDERUP KIRKE

SØNDERUP KIRKE

Program

10.00 – 16.00: Udstilling – Gratis kaffe/te og kage.
11.30 – 12.00: Sange fra hjertet – Frank Pedersen underholder akkompagneret af Henning Vilén.

10.00 – 16.00: Udstilling – Gratis kaffe/te og kage.

Kirken består af et romansk kor og skib med fire gotiske tilbygninger, nemlig forlængelse af både koret og skibet, nordtårnet og våbenhuset foran syddøren.
Kirken har haft kalkmalerier fra tiden kort før reformationen. De blev fundet dels i 1864 og dels i 1902, men begge gange besluttede man at overkalke dem, da de blev beskrevet som ”meget grå”.
Altertavlen, som blev anskaffet i 1869-70, er et maleri med Kristus, der velsigner kalken, malet af Storch, og indsat i en egetræsramme. Dåbsfadet er af messing og er nederlandsk arbejde fra omkring 1650. I bunden ses to mænd bæ- rende en mægtig vindrueklase på en stang over deres skuldre, og på randen ses en vindrueranke.

Sønderup Kirke, Sønderupvej 6, 4200 Slagelse

DORTE RASMUSSEN

DORTE RASMUSSEN

MINE BILLEDER HAR SOM REGEL EN MERE ELLER MINDRE GRAFISK OG ABSTRAKT KOMPOSITION. JEG HOLDER AF SPILLET PÅ DET FLADE LÆRRED, HVOR JEG LEGET MED EFFEKTEN AF FARVER OG LINJER I EN KOMPOSITION, DER LEDER TANKERNE HEN PÅ NOGET HELT ANDET.

ALLAN BAUER

ALLAN BAUER

JEG LAVER SKÅLE OG FADE AF GRANIT, OG ELSKER AT FØLGE FORVANDLINGEN FRA DEN RÅ UBEARBEJDEDE STRUKTUR TIL DEN BLANKPOLEREDE ELEGANCE. MIT ARBEJDE UDFØRES MED VINKELSLIBER PÅ ØJEMÅL. DERFOR ER TO SKÅLE ALDRIG ENS. PROCESSEN ER LARMENDE, STØVENDE OG TIDSKRÆVENDE.

SØRBYMAGLE KIRKE

SØRBYMAGLE KIRKE

Program

10.00 – 16.00: Udstilling – Gratis kaffe/te og kage.

10.00 – 10.30: Udstilling – Gratis kaffe/te og kage.
10.30 – 11.30: Gudstjeneste – Sognepræst Marianne Myssen.
11.30 – 16.00: Udstilling – Gratis kaffe/te og kage.

Sørbymagle Kirke ligger midt i den gamle Sørbymagle landsby.
Kirken består i dag af et romansk skib og kor med tre sengotiske tilbygninger: Sakristi, våbenhus og tårn med et endnu senere trappehus. Kirken var fra romansk tid (1150) kampestenskirke, udpræget lille og lav. Den har kun været ca. halvt så stor som nuværende, der ellers stadig kan betegnes som en lille landsbykirke, med ca.
100 siddepladser.
Altertavlen der er fra 1965, er udført af maler og keramiker Arne L. Hansen. Den har gjort Sørbymagle Kirke kendt og berømt – henholdsvis værdsat og udskældt.
Prædikestolen er i senrenæssance. Storfelterne har figurer af Markus, Kristus med verdenskugle og Lukas. Det fjerde felt er tomt og et helt fag er forsvundet.

Sørbymagle Kirke, Sørby Hovedgade 33B, Sørbymagle, 4200 Slagelse

ANETTE L. HASLUND

ANETTE L. HASLUND

I MIN KUNST TAGER JEG AFSÆT I HVERDAGENS MOTIVER. JEG ER OPSLUGT AF NÆRE TING SOM HAR EN HISTORIE MEN OGSÅ MERE UBETYDELIGE TING SOM FREMKALDER MINDER FRA EN ANDEN TID. JEG TAGER AFSÆT I DET HYPERREALISTISKE MALERI, OG BRUGER GREB SOM BESKÆRING OG INDZOOMNING, SOM SKABER PLADS TIL FORTOLKNING.

RIKKE PRECHT

RIKKE PRECHT

GLAS ER ET FASCINERENDE OG FORTRYLLENDE MATERIALE. DET INDBYDER TIL FORMER OG FARVER OG VÆKKER MIN NYSGERRIGHED GANG PÅ GANG. FASCINATIONEN AF DEN GLØDENDE FLYDENDE MASSE KONTRA DET SKRØBELIGE TRANSPARENTE FÆRDIGE PRODUKT. JEG FREMSTILLER BRUGSKUNST LIGE FRA VASER, SKÅLE, FADE, VINGLAS MIN OGSÅ UNIKA; HER EKSPERIMENTERES MED FORSKELLIGE GLASTEKNIKKER.

TÅRNBORG KIRKE

TÅRNBORG KIRKE

Program

10.00 – 16.00: Udstilling – Gratis kaffe/te, vin og snacks.
13.00 – 13.20: Minikoncert – Minikoncert ved organist Steen Johansson og trompetist Line Hansen.

10.00 – 10.30: Udstilling – Gratis kaffe/te, vin og snacks.
10.30 – 11.30: Gudstjeneste – Sognepræst Nina Dyrhoff Nyegaard.
11.30 – 16.00: Udstilling – Gratis kaffe/te, vin og snacks.

Hvis du, som så mange andre, skal til højmesse i Tårnborg kirke, bevæger du dig med stor sandsynlighed ad Marsk Stigs vej op ad bakken til banken, hvor kirken ligger.
Hvorfor hedder den Marsk Stigs Vej? Ganske enkelt fordi der ved kommunesammenlægningen i 1970 pludselig var to veje i Korsør Kommune, der hed Kirkevej, og den gik ikke.
Marsk Stig kender vi fra Mordet i Finderup Lade, men i 1289 sejlede han gennem Storebælt i sine bestræbelser på at bekæmpe kongemagten. Han skulle angiveligt have afbrændt Tårnborg kirke, hvilket Nationalmuseet i forbindelse med restaureringen af kirken i 1990-erne klart afviser.
Kort før man kommer til kirken, ser man borgbanken på højre hånd. Her lå Tårnborg, som var et vigtigt slot i forsvaret af Vestsjælland. Godt beskyttet af Korsør Nor.
200 meter sydøst for borgbanken ligger så den skønne Tårnborg Kirke. Vel nok en af landets smukkest beliggende kirker. Omkranset af Noret til den ene side og landbrugsjord til den anden. Det må være ethvert brudepars drøm at forlade kirken som ægtefolk for derefter at nyde det skønne og betagende syn over Noret – dog smukkest i solskin!
For bygningsinteresserede skal nævnes, at kirken blev opført i starten af 1200-tallet som en romansk teglstensbygning. Efter flere ombygninger kom tårnet til i Senmiddelalderen.
Gå selv på opdagelse i kirken.

Tårnborg Kirke, Marsk Stigs Vej 65, Halseby, 4220 Korsør

KIRSTEN OVERGAARD

KIRSTEN OVERGAARD

KIRSTEN OVERGAARD ER BETAGET AF DEN NORDISKE NATUR, MOTIVERNE ER VIDTSKUENDE OG STÅR STÆRKE OG DYNAMISKE MED ANTYDNINGER AF LANDSKABET. HUN FORMIDLER MED STOR OVERBEVISNING DE INTENSE OG SMUKKE OPLEVELSER, SOM NATUREN BERIGER HENDE MED.

JULIE PII

JULIE PII

MIN INSPIRATION ER DET ÆSTETISKE OG LIVGIVENDE I NATURENS SMUKKE ORGANISKE FORMER. SKULPTURERNE TALER TIL SANSERNE OG FØLELSERNE, OG JEG OPLEVER, AT FOLK FÅR LYST TIL AT RØRE VED DEM, NÅR DE SER DEM. VÆRKERNE VÆKKER NYSGERRIGHED, FANTASI OG ÅBNER HJERTET.

VEMMELEV KIRKE

VEMMELEV KIRKE

Program

10.00 – 16.00: Udstilling – Gratis kaffe og kage.

9.00 – 10.00: Gudstjeneste – Sognepræst Ingrid Sofie Rosengren.
10.00 – 16.00: Udstilling – Gratis kaffe og kage.

Vemmelev Kirke er opført omkring 1200 og er en af Vestsjællands største landsbykirker. Af den oprindelige stenkirke står stadig en del af skibets sidemure og vestgavl mod tårnrummet tilbage. Tårnet og det nuværende våbenhus er bygget omkring 1500 og indtil 1873 lå der også et nordligt våbenhus og sakristi. De blev dog begge nedrevet i forbindelse med opførelsen af et nyt og større kor bygget af gule mursten, som tydeligt ses på den udvendige ukalkede østgavl.
Kirkens ældste inventar er døbefonten fra 1200-tallet. Det er en romansk granitfont udhugget af én sten og forsynet med to relieffer; det ene forestillende Abrahams ofring af Isak og det andet »Den gode hyrde«. Altertavlen er fra 1612 og har påmalet Christian 4.s våbenskjold. Det fritstående alterbord og de løse knæ- fald er fra kirkens restaurering i 1992, og kirkens bibel er et eksemplar af Frederik 2.s bibel fra 1589. Præ- dikestolen er fra 1635 og har udskårne figurer af de fire evangelister. I korbuen er ophængt et moderne vægkrucifiks udført af Niels Helledie omkring 1984. Det tidligere korbuekrucifiks fra omkring 1475 er ophængt i våbenhuset, hvor også kirkens to gamle klokker fra 1616 og 1663 står.

Vemmelev Kirke, Slagelse Landevej 121, 4241 Vemmelev

LISBETH GRAA

LISBETH GRAAE

LISBETH GRAAE ER EN TEMATISK ARBEJDENDE KUNSTNER OG PÅ DENNE UDSTILLING PARAFRASERER HUN OVER DE 15.000 ÅR GAMLE HULEMALERIER FRA LASCAUX, DER VISER URTIDSMENNESKETS FASCINERENDE SKILDRINGER AF DYRENES KRAFT OG BEVÆGELSE.

MIKKEL KARLSHØJ

MIKKEL KARLSHØJ

JEG ARBEJDER MED FRISKT TRÆ, I FORM AF HELE TRÆSTAMMER JEG HENTER I SKOVENE, HVILKET BETYDER AT EN TØRRINGS PROCES STARTER I SAMME ØJEBLIK TRÆET FÆLDES OG ARBEJDET PÅBEGYNDES. TØRRINGSPROCESSEN BRUGER JEG I MIN FORMGIVNING, SOM GIVER ET UNIKT UDTRYK.

FIND VEJ

Nyhedsbrev